Yleviä kappeleita ja kirkkoja

Tampereen tuomiokirkko

Vuonna 1907 valmistunut, alkujaan Johanneksen kirkoksi ristitty Tampereen tuomiokirkko kuuluu Suomen kansallisromanttisen kauden päätöihin. Se on keskiajan arkkitehtuurin innoittama kokonaistaideteos, joka tunnetaan myös omana aikanaan paheksuntaakin herättäneistä freskoistaan.

Tuomiokirkko on rakennettu pääosin harmaasta, karkeapintaisesta graniitista. Katto on punatiiltä. Rakennusmassat on vapaasti ryhmitelty ja epäsäännöllinen pohjakaava on toteutettu niin, että kirkon jokaisesta kohdasta on esteetön näkyvyys alttarille ja saarnastuoliin.

Kuva Finnish National Gallery / www.flickr.com/photos/finnishnationalgallery/15855975169
Kuva Finnish National Gallery / www.flickr.com/photos/finnishnationalgallery/15422426343
Kuva Finnish National Gallery / www.flickr.com/photos/finnishnationalgallery/16016179486
Kuva Finnish National Gallery / www.flickr.com/photos/finnishnationalgallery/16016407926
Kuva Finnish National Gallery / www.flickr.com/photos/finnishnationalgallery/15419684434

Hyvinkään kirkko - kuin betonista tehty origami

Hyvinkään kirkko on lähellä kaupungin keskustaa, pienessä puistikossa. Betonista rakennettu kirkko muistuttaa kaukaa katsottuna pyramidia. Helposti tunnistettava muoto syntyy kahdesta erikokoisesta vastakkain asetetusta tetraedrista.

Sisätilaa hallitsee telttamainen, miltei umpinainen kirkkosali, jonka pohja on kolmion muotoinen. Veistokselliset, kantavaa kuorirakennetta vahvistavat poimupinnat taittavat valoa, joka virtaa kirkkosaliin sisäänkäynnin yläpuolella sekä alttarin vieressä olevien ikkunaseinien kautta. Alttaritauluna toimii kirkkopuistoon avautuva kaunis näkymä.

Kuva Simo Rista / MFA
Kuva Rauno Träskelin / MFA
Kuva MFA
Kuva MFA

Lahden Ristinkirkko

1970-luvun lopulla valmistuneen Lahden Ristinkirkon tunnusmerkkejä ovat 40-metrinen kellotorni, pienistä ikkunoista muodostuva ristikuvio julkisivussa sekä tumma tiili ulkoseinäpintojen materiaalina.

Tiilijulkisivut ovat kumarrus Lahden kaupungintalolle, joka muodostaa kirkolle kaupunkikuvallisen parin. Samalla Ristinkirkko liittyy jo keskiajalla alkaneeseen tiilikirkkojen perinteeseen. Massiivinen kellotorni on kuitenkin jätetty modernisti betonipintaiseksi.

Kantavat rakenteet ja sisäpinnat ovat paikalla valettua teräsbetonia. Jyhkeän ja tummanpuhuvan ulkokuoren vastapainona sisätilat ovat vaaleita ja valoisia.

Maija Holma, Alvar Aalto -museo
Maija Holma, Alvar Aalto -museo
Maija Holma, Alvar Aalto -museo
Maija Holma, Alvar Aalto -museo
Maija Holma, Alvar Aalto -museo
Maija Holma, Alvar Aalto -museo

Kärsämäen paanukirkko

Pyhäjoen luonnonkauniille rantatörmälle valmistui vuonna 2004 moderni kirkko, joka rakennettiin 1700-luvun menetelmiä ja työtapoja käyttäen. Kirkon kantavaa hirsikehää suojaa sään ilmiöiltä mustaksi tervattu paanupinta. Kirkkosaliin kuljetaan hirsisen "sydämen" ja paanupintaisen "takin" väliin jäävän hämärän tilan kautta.

Kärsämäen paanukirkko syntyi arkkitehtuurin opiskelijoille järjestetyn kilpailun tuloksena. Rakentamisen aikana perehdytettiin eri oppilaitosten opiskelijoita perinteisiin rakennusmenetelmiin tekemisen kautta.

Kuva Jussi Tiainen / MFA
Kuva Jussi Tiainen / MFA

Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli

Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli sai innoituksensa vanhimmasta kristillisestä symbolista, kalasta. Kristillisten tilaisuuksien lisäksi kappelissa voi järjestää taidenäyttelyitä ja musiikkiesityksiä.

Havupuita kasvavalle kukkulalle rakennettu kappeli nousee esiin maisemasta perinteisen sakraalirakennuksen tapaan. Kappelia lähestytään kivistä ramppia pitkin. Porttina ennen sisäänkäyntiä toimii kaksi mäntyä. Yhtenäisessä sisätilassa kulku jatkuu eteispäädyn hämärästä kohti luonnonvalossa kylpevää alttaria.

MKFI / Wikimedia Commons
Htm / Wikimedia Commons

TEHTÄVÄ: Millainen on pyhä paikka?

Kirkot on rakennettu pyhiksi paikoiksi. Vieraile kirkossa, joka on sinua lähellä. Millä keinoin pyhää eli sakraalia tunnelmaa on luotu? Tarkkaile ääni-, materiaali- ja värimaailmaa, mittakaavaa, valon ja varjon vaihtelua. Piirrä ja kirjoita ylös havaintojasi ja keskustele niistä toisten kanssa. Onko olemassa muita pyhiä paikkoja kuin kirkot?

Kuvat Rauno Träskelin / MFA ja Htm / Wikimedia Commons
Images

Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: png gif jpg jpeg.
Images must be smaller than 1366x2100 pixels.

TEHTÄVÄ: Onko kirkko yhä keskeisin rakennus?

Tutki kotiseutusi karttaa. Minkälaisiin paikkoihin kirkot on rakennettu? Tarkkaile myös kotikyläsi tai -kaupunkisi siluettia. Kohoavatko kirkot muita korkeammalle? Onko kirkko kotiseutusi keskeisin rakennus vai onko joku muu rakennus ottanut sen aseman? Mikä? Miksi?

Niklas Sjöblom / Flickr
Images

Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: png gif jpg jpeg.
Images must be smaller than 1366x2100 pixels.

TEHTÄVÄ: Miten luot tunnelmaa valolla?

Päivänvalo on tärkeä osa sisätilojen arkkitehtuuria. Ikkunoiden koolla, muodolla ja sijoittelulla voi vaikuttaa valon määrään, laatuun ja suuntaan. Tutustu kirkoista otettuihin valokuviin ja piirroksiin. Mitä arkkitehti on mielestäsi halunnut korostaa valon avulla?

Luonnostele pieni yksityinen sakraalitila ja tutki työmallin avulla, miten hyödyntäisit luonnonvaloa tilassasi.

Images

Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: png gif jpg jpeg.
Images must be smaller than 1366x2100 pixels.

TEHTÄVÄ: Toteutuuko arkkitehdin suunnitteluperiaate?

Tee virtuaalimatka Tampereen tuomiokirkkoon! Tutki, onko arkkitehti onnistunut suunnittelemaan kirkon niin, että kirkkosalin joka kolkasta voi nähdä alttarin ja saarnastuolin. Bongaa matkan varrella kirkkoon varta vasten maalatut taideteokset.

Kuvankaappaus https://www.virtualtampere.com/tampereen-tuomiokirkko/tuomiokirkko-01
Images

Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: png gif jpg jpeg.
Images must be smaller than 1366x2100 pixels.

Liitä kohteeseen

Aktiivinen polku

Tallentamaton

Omat polut

Uusi polku

Tallenna

Aktiivinen polku

Poista takiainen

Oletko varma että haluat poistaa tämän takiaisen?

Kuva Eino Nikkilä / MFAKuva Finnish National Gallery / www.flickr.com/photos/finnishnationalgallery/15855975169Kuva Alvar Aalto -museoKuva Simo Rista / MFAMaija Holma, Alvar Aalto -museoKuva Jussi Tiainen / MFAMKFI / Wikimedia CommonsKuvat Rauno Träskelin / MFA ja Htm / Wikimedia CommonsNiklas Sjöblom / FlickrKuvankaappaus https://www.virtualtampere.com/tampereen-tuomiokirkko/tuomiokirkko-01