Tiili aineena, pintoina ja rakenteina

Savesta tiileksi

Tiili on pääosin savea sisältävästä massasta polttamalla valmistettu muurauskivi. Poltto muuttaa saven kemiallista koostumusta tehden siitä kosteutta, kuumuutta ja puristusta kestävän. Polttoaikaa ja -lämpöä sekä saven koostumusta säätelemällä voidaan vaikuttaa tiilen ominaisuuksiin.

Suomen maaperästä saatava savi palaa erisävyisiksi punaisiksi, koska siinä on paljon rautaa. Vaaleimmat tiilet tehdään kaoliinipitoisesta tuontisavesta, tai lisäämällä kotimaiseen saveen kalkkia tai titanioksidia. Tumminpien tiilien lisäaineena käytetään mangaanioksidia.

Kuva Mathisa
Kuva Vmenkov
Kuva MR926 / Wikimedia Commons

Tiili teollisena tuotteena

Koneellisesti valmistetut tiilet ovat vakiomittaisia, tasalaatuisia ja -värisiä sekä mittatarkkoja täys-, reikä- tai erikoistiiliä.

Reikätiili on umpinaista täystiiltä kevyempi ja kestävämpi. Se myös kuivuu nopeammin ja eristää lämpöä paremmin. Nykyisin kaikki tiilet käsitellään pakkasenkestäviksi. Tulisijoihin, hormeihin ja piippuihin on puolestaan tarjolla tulenkestäviä tiiliä.

Erikoistiilien valikoimaan kuuluvat esimerkiksi tiililaatat sekä erilaiset muoto-, palkki- ja putkitiilet.

Kuva Alvar Aalto -museo
Kuva Alvar Aalto -museo
Kuva Kari Hakli / MFA

Tiilipinnat

Teollinen valmistusprosessi on tehnyt tiilistä tasalaatuisempia kuin käsintehdyt tiilet. Nykyisten tiilien ja niistä muurattujen pintojen ilmettä on siksi haluttu rikastuttaa erilaisin käsittelyin.

Ennen polttoa tiili voidaan käsitellä esimerkiksi harjaamalla, kuvioimalla, uurtamalla tai lasittamalla. Polton jälkeen pintarakennetta voidaan muuttaa halkaisemalla tai lohkomalla.

Kuva Maija Holma, Alvar Aalto -museo
Kuva Maija Holma, Alvar Aalto -museo
Kuva Maija Holma, Alvar Aalto -museo
 Kuva Martti Kapanen, Alvar Aalto -museo

Tiili kantavissa muureissa, holveissa ja kaarissa

Tiili kestää hyvin puristusta ja sopii siksi hyvin kantaviin rakenteisiin. Muurit, holvit ja kaaret ovat perinteisiä kantavia tiilirakenteita.

Kantava muuri on aina useamman tiilen paksuinen. Tiilimuurin lujuuteen vaikuttavat paksuuden lisäksi tiilien limitystapa ja laastin ominaisuudet. Holvi- ja kaarirakenteilla voidaan tehdä muuriin eri muotoisia aukkoja tai saada seinät kannattamaan katon paino.

Nykyisin tiiltä käytetään etupäässä tulisijojen ja savunpoistohormien sekä erilaistein sisä- ja ulkopintojen muuraamiseen.

.

Kuva Diamond Mountain / Flickr
Kuva http://hopeforarchitecture.com/chimney/masonry-day-10-barrel-vault-to-stove-compartment/
Kuva Håkan Svensson / Wikimedia Commons

Liitä kohteeseen

Aktiivinen polku

Tallentamaton

Omat polut

Uusi polku

Tallenna

Aktiivinen polku

Poista takiainen

Oletko varma että haluat poistaa tämän takiaisen?

Kuva MathisaKuva Alvar Aalto -museoKuva Maija Holma, Alvar Aalto -museoKuva Diamond Mountain / Flickr