Teräs aineena, pintoina ja rakenteina

Raudasta terästä

Rauta (lat. ferrum) on neljänneksi yleisin alkuaine. Suomen kielen sana rauta tulee muinaisruotsin sanasta raud, nykyruotsiksi röd, joka tarkoittaa järvimalmin punaista väriä. Puhtaana rauta on jokseenkin pehmeää. Monet sitä pääaineksenaan sisältävät metalliseokset ovat kuitenkin erittäin kovia. Tärkeimpiä rautaseoksia ovat valuraudat ja teräkset.

Kuva Laurentiu Iordache

Ruostuminen

Rauta reagoi helposti hapen kanssa varsinkin joutuessaan samalla tekemisiin veden kanssa. Tätä hapettumisreaktiota sanotaan ruostumiseksi. Siinä syntyvä aine, ruoste, on etupäässä rautaoksidien ja rautahydroksidien seosta. Se on huokoista, joten rautaesineet voivat ruostua vähitellen kokonaan, toisin kuin useat muut metallit, jotka hapettuvat vain pinnalta.

Kuva Laitr Keiows

Terästuotteita rakentamiseen

Teräksestä valmistetaan rakentamiseen monenlaisia tuotteita: tankoja, lankatuotteita, betoniterästä, jänneterästä, kuumavalssattuja levyjä, putkituotteita, kuumavalssattuja ja kylmämuovattuja profiileja, hitsattuja palkkeja, ristikoita sekä paaluja. Näistä mittatarkoista rakennusosista voidaan tehdä niin talojen perustuksia ja kantavia rakenteita kuin seinä-, lattia- ja vesikattopintoja.

Kuva Evan Leeson / Flickr
Kuva Koyos
Kuva http://sesenke.deviantart.com/art/Interlock-Patterned-Steel-377366279

Säänkestävä teräs

Säänkestävä teräs on kuparilla, kromilla, nikkelillä ja fosforilla seostettu teräslaatu, jonka pinnalle muodostuu hapen ja kosteuden vaikutuksesta oksidikerros. Tämä tiivis kerros estää korroosion jatkumisen syvemmälle. Oksidikerroksen muodostumisen jälkeen säänkestävät teräkset saavat himmeän ruskeanoranssin värin. Kuivana lähes oranssi pinta on märkänä tummanruskea. Säänkestäviä teräksiä käytetään verhouksena rakennusten julkisivuissa ja rakenteina esimerkiksi silloissa.

Kuva https://www.flickr.com/photos/alexschwab/9477917736

Liitä kohteeseen

Aktiivinen polku

Tallentamaton

Omat polut

Uusi polku

Tallenna

Aktiivinen polku

Poista takiainen

Oletko varma että haluat poistaa tämän takiaisen?

Kuva Laurentiu IordacheKuva Laitr KeiowsKuva Evan Leeson / FlickrKuva https://www.flickr.com/photos/alexschwab/9477917736