TEATTERI

Teatterirakennuksen historia ja erilaiset tyypit

Teatterin syntyä on vaikea määrittää. Jo luolamaalauksista käy ilmi, että ihmiset ovat esiintyneet ja katsoneet esityksiä. Nykyisen länsimaalaisen teatterin ja teatterirakennuksen juuret ovat kuitenkin Antiikin Kreikassa. Rooman valtakunnan aikaan länsimaalainen teatteri jatkoi kasvuaan ja kehitystään. Keskiajan taantuman jälkeen teatteri ja teatterirakennukset yleistyivät lännessä 1400-1800 -luvuilla.

Teatterirakennukset jaetaan karkeasti neljään eri tyyppiin: (1) lava on yhteen suuntaan ja katsomo sen edessä, (2) lava on keskellä ja katsomo kolmella eri puolella, (3) lava on keskellä ja katsomo ympäröi sen, ja (4) teatteriesitys voi tapahtua missä tahansa tilassa.

Dawags / Wikimedia Commons
Diliff / Wikimedia Commons
McKay Savage / Flickr
DJSparky / Wikimedia Commons
Jennie Caldwell
Yoshi ban / Wikimedia Commons

Kuuluisia teatterirakennuksia

Antiikin Kreikan sana "théatron" tarkoittaa "paikkaa katselulle". Teatterit ovat aina olleet kohtaamispaikkoja, joissa varsinkin työväki on käynyt rentoutumassa ja käsittelemässä yhteiskunnan epäkohtia taiteen ja viihteen avulla.

Kuuluisimmat teatterit sijoittuvat yleensä isoihin kaupunkeihin ja keskittymiin kaupunkien sisällä. Näitä keskittymiä ovat muun muassa Broadway New Yorkissa ja West-End Lontoossa.

Diliff / Wikimedia Commons
Nikthestunned / Wikimedia Commons
Immanuel Giel / Wikimedia Commons
Gary Reggae / Wikimedia Commons
Diliff / Wikimedia Commons
Jazz Guy / Flickr
Tomisti / Wikimedia Commons

Erilaiset paikat ja tilat teattereina

Teatterimuodot kuten katuteatteri, kiertävä teatteri ja site specific eli vapaasti suomennettuna "paikkasidonnainen teatteri" eivät ole sidoksissa tiettyyn teatterirakennukseen.

Katuteatterissa näyttämönä voivat toimia kadut, torit tai vaikka ostoskeskukset. Kiertävän teatterin esiintymistila vaihtuu joka näytöksessä. Paikkasidonnaisessa teatterissa sen sijaan etsitään mielenkiintoinen paikka kuten puisto, hylätty rakennus tai raunio ja tuodaan näytelmä sinne. Vaihtoehtoisesti voidaan luoda näytelmä paikan pohjalta. Tämä vaatii esimerkiksi paikan tai tilan tunnelman, materiaalien, valon, käyttömahdollisuuksien ja historian tutkimista.

Kuva Jennie Caldwell
Kuva Jaana Räsänen
Kuva UWTSD

Liitä kohteeseen

Aktiivinen polku

Tallentamaton

Omat polut

Uusi polku

Tallenna

Aktiivinen polku

Poista takiainen

Oletko varma että haluat poistaa tämän takiaisen?

Dawags / Wikimedia CommonsDiliff / Wikimedia CommonsKuva Jennie Caldwell