Puurakentamisen historiaa

Puurakentamisen juuret

Maailman vanhimmat puurakennukset ovat kestäneet alkuperäisessä käytössään lähes tuhat vuotta. Jo muinaisen Egyptin rakennustaiteessa arvellaan olleen puisia rakenteita ja yksityiskohtia. Kreikkalaisten temppelien esikuvat lienevät kivirakentamista edeltäneeltä puurakennuskaudelta. Myös eurooppalaisen puurakennustaiteen juuret ulottunevat nuoremmalle kivikaudellle.

Suomalaisen puurakentamisen juuret

Suomen vanhin puurakennus on Kihniön Tarsian aitta vuodelta 1441. Keskiajalla suomalaiseen puurakentamiseen saatiin vaikutteita niin lännestä, idästä kuin etelästä. Suomen keskiaikaiset rakennukset voidaankin tulkita salvostekniikalla pystytetyiksi eurooppalaisten rakennustyyppien sovelluksiksi.

Suomen varhaisimmat puurakennukset tuhoutuivat lähes täysin isonvihan aikaisissa tulipaloissa. Vasta Turun rauhan jälkeen puurakentaminen pääsi taas vauhtiin. Niin maaseudulla kuin kaupungeissa sekä asuintalot että julkiset rakennukset olivat muutamia kivisiä kirkkoja, aateliskartanoita ja porvariskartanoita lukuunottamatta puuta aina 1800-luvulle asti.

Kuva Jaana Räsänen

Uusia tuulia puurakentamiseen jälleenrakennuskaudella

Toisen maailmansodan jälkeinen jälleenrakennuskausi toi uuden rakennustyypin, jossa puulämmitteiset tulisijat koottiin yhden piipun ympärislle. Rakennus oli kellarillinen, puolitoistakerroksinen omakotitalo. Ohjeet näiden rintamamiestaloiksi kutsuttujen pientalojen rakentamiseen koottii katalogiin, jota olivat tuottamassa Suomen eturivin arkkitehdit.

Kuva Jaana Räsänen

Nykypäivän puuarkkitehtuuria

Vielä 2010-luvulla puu on vallitsevin kantavien rakenteiden materiaali ja julkisivuissakin sen päihittää vain tiili. Sen rakenteelliset ominaisuudet, muodonannon mahdollisuudet ja kauneus vetoavat yhä. Modernit puukerrostalot ja puiset julkiset rakennukset ovat ilmestyneet kaupunkikuvaan.

Liitä kohteeseen

Aktiivinen polku

Tallentamaton

Omat polut

Uusi polku

Tallenna

Aktiivinen polku

Poista takiainen

Oletko varma että haluat poistaa tämän takiaisen?

Kuva Jaana RäsänenKuva Jaana Räsänen