Kivirakentamisen historiaa

Varhaiset kiviasumukset

Aikojen alussa ihminen on asunut luolissa. Jääkaudella kallioluolat antoivat suojaa säältä ja pedoilta. Kun ihmisten elämäntapa muuttui pysyvään asuinpaikkaan perustuvaksi 6000-3500 vuotta ennen ajanlaskun alkua, muuttuivat myös asumisen tarpeet.

Kuva Ohto Kokko
Kuva Klaus-Peter Simon

Kivisiä arvoituksia

Kivi on kestävä materiaali – paitsi rakennuksia, myös monia muistomerkkejä ja uskonnollisia monumentteja on tehty kivestä. Tuhansia vuosia sitten kivestä on koottu rakennelmia, jotka ovat säilyneet meidän päiviimme saakka ja joiden merkitystä aikalaisille voimme vain arvailla.

Kuva Roquai / Wikipedia
Kuva Mingusrude / Wikipedia
Kuba Garethwiscombe / Wikipedia

Ihminen oppii muokkaamaan kiveä

Kivirakennuskulttuuri levisi muinaisesta Egyptistä ympäri Välimeren aluetta. Kreikkalaiset temppelit rakennettiin kivestä, roomalaiset kehittivät kivirakennustietoutta pidemmälle akvedukteissaan, teissään ja palatseissaan.

Kuva Kurohito / Wikipedia
Kuva Ricardo Liberato
Kuva Steve Swayne
Kuva Photoglob Zürich

Kivirakentamista ympäri maailman

Kivirakentamisella on pitkä historia myös Euroopan ulkopuolella. Aasiassa ja Etelä-Amerikassa on rakennettu mahtavia temppeleitä kivestä. Maailman suurin luonnonkivirakentamisen taidonnäyte on Kiinan muuri.

Kuva Gunawan Kartapranata
Kuv Andrew Ashton
Kuva Pedro Szekely
Kuva Asitjain / Wikimedia Commons
Kuva George Saxton

Keskiajan kiviarkkitehtuuri Suomessa

Keskiaikaisesta rakennuskulttuurista on säilynyt lähinnä harmaakivikirkkoja ja kivisiä linnoja. Suomessa kivikirkkoja rakennettiin yli sadalla paikkakunnalla – nykypäiviin niistä on säilynyt noin puolet. Kirkkojen seinät rakennettiin kivestä, ikkunoiden ja ovien pielet sekä koristeet tiilestä.

Kuva Tapi0 / Wikimedia Commons
Kuva Matti Mattila
Kuva Jniemenmaa / Wikimedia Commons
Kuva MrFinland / Wikimedia Commons

Kansallisromantiikka

1800-luvun loppupuolella ryhdyttiin luomaan ”suomalaista tyyliä”. Itsenäisyyspyrkimysten myötä myös arkkitehtuurin tahdottiin ilmentävän kansallisidentiteettiämme. Vaikutteita haettiin keskiaikaisista kirkoista ja linnoista – rakennusmateriaaleina käytettiin paikallisia materiaaleja, kiveä ja puuta. Tornit ja muurit, raskas ja jykevä rakentaminen olivat muodissa.

Kuva Tuppence1 / Wikimedia Commons
Kuva Tuppence1 / Wikimedia Commons
Kuva M62 / Wikimedia Commons
Kuva Hannu Oskala

Tämän päivän kivirakentaminen

Nykyään kiveä käytetään harvemmin kantavissa rakenteissa. Kestävää kiveä käytetään lähinnä pintamateriaaleina – paitsi kaduilla, teillä ja muissa julkisissa tiloissa, myös rakennusten julkisivuissa. Kotona kivipintoja saatat löytää esimerkiksi keittiötasosta.

Kuva Math / Wikimedia Commons
Kuva Mauri Uimonen
Kuva Agony-fi / Wikimedia Commons
Kuva HoremWeb / Wikimedia Commons

Liitä kohteeseen

Aktiivinen polku

Tallentamaton

Omat polut

Uusi polku

Tallenna

Aktiivinen polku

Poista takiainen

Oletko varma että haluat poistaa tämän takiaisen?

Kuva Ohto KokkoKuva Roquai / WikipediaKuva Kurohito / WikipediaKuva Gunawan KartapranataKuva Tapi0 / Wikimedia CommonsKuva Tuppence1 / Wikimedia CommonsKuva Math / Wikimedia Commons