Jänteviä siltoja

Vihantasalmen silta

Mäntyharjulla sijaitseva Vihantasalmen riippuansassilta syntyi Honkahimmeli-nimisen kilpailuehdotuksen tuloksena. Se on maailman pisin valtatiekäytössä oleva puurakenteinen silta: 180 metriä pitkä, noin 15 metriä leveä ja vedenpinnasta sillan huippuun 30 metriä korkea.

Vaikka silta on tehty puusta, se on suunniteltu kestämään vähintään sata vuotta, mikä on kaikille suursilloille asetettu ikävaatimus.

Kuva Aukusti Heinonen / MFA
Kuva Aukusti Heinonen / MFA
Kuva Aukusti Heinonen / MFA

Korian sillat

Korialla Kymijoen ylittää kaksi vierekkäistä rautatieverkoston osaksi rakennettua siltaa. Niistä varhaisempi, Suomen vanhin teräsrakenteinen ristikkosilta, on rakennettu vuonna 1870. Vuonna 1924 valmistunut silta on puolestaan Suomen suurin teräsbetoninen kaariholvisilta.

Korian sillat selvisivät talvi-ja jatkosodan pommituksista lähes vahingoittumattomina. Nykyään ne kuuluvat valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Kuva Aukusti Heinonen / MFA
Kuva Aukusti Heinonen / MFA
Kuva Aukusti Heinonen / MFA

Temmesjoen silta

Temmesjoen teräksinen ristikkosilta piti uusia 1980-luvulla. Hyväkuntoista siltaa ei kuitenkaan haluttu hävittää, vaan se siirrettiin yksityistiesillaksi Rantsilaan. Tilalle rakennettiin teräsbetoninen silta.

Kuva MFA

Torniojoen rautatiesilta

Torniojoen rautatiesilta kulkee Ruotsin ja Suomen rajan ylitse yhdistäen Haaparannan ja Tornion kaupungit. Rajalla sillan väri vaihtuu. Suomen puolella jänteet on maalattu harmaalla, Ruotsin puolella sinisellä.

Silta valmistui vuonna 1919. Alun perin se oli kääntösilta, mutta myöhemmin siltajänne muutettiin kiinteäksi. Sillan pituus on 245 metriä.

Kuva Tomi Lehtola / Vastavalo.fi

TEHTÄVÄ: Mikä saa betonisillan notkahtamaan?

Turun Myllysilta painui notkolle ja suljettiin vuonna 2010. Tutki verkossa julkaistua aineistoa ja selvitä, miksi näin kävi.

Kuva MFA.
Kuva MFA.
Kuva Jukka Vuokko / Vastavalo.fi, 9.3.2010. RF
Images

Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: png gif jpg jpeg.
Images must be smaller than 1366x2100 pixels.

Liitä kohteeseen

Aktiivinen polku

Tallentamaton

Omat polut

Uusi polku

Tallenna

Aktiivinen polku

Poista takiainen

Oletko varma että haluat poistaa tämän takiaisen?

Kuva Aukusti Heinonen / MFAKuva Aukusti Heinonen / MFA Kuva MobiliaKuva MFAKuva Tomi Lehtola / Vastavalo.fiKuva MFA.