Betoniarkkitehtuuria

1960-luvun veistokselliset kirkot

1960-luku oli yhteiskunnallisesti ja poliittisesti radikaali vuosikymmen. Betoni antoi mahdollisuuden kokeilla uusia veistoksellisia muotoja, mikä näkyi muun muassa kirkkojen uudistuneessa muotokielessä.

Suomalaiset arkkitehdit suunnittelivat kirkkoja, joita hallitsivat geometriset perusmuodot: kolmio, neliö, kartio sekä erilaiset paraabelit ja kourut. Kirkkosaleista tehtiin entistä korkeampia ja sisäkatoissa kokeiltiin uusia erikoisia rakenteita.

Kuva Alvar Aalto -museo
Kuva Simo Rista / MFA
Kuva MFA

Betonisillat maanteillä ja eritasoristeyksissä

Ensimmäiset teräsbetonisillat olivat vesistöjä ylittäviä maantiesiltoja, jotka tehtiin 1910-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä siltakantaa alettiin pikaisesti uudistaa, koska autoliikenne lisääntyi ja kuormitti liikaa vanhoja puusiltoja. Samalla aloitettiin liikennettä hidastavien lossipaikkojen korvaaminen silloilla. Rakentamisen nopeuden ja edullisuuden takia rakennusmateriaaliksi valittiin usein betoni.

1960-luvulla tehdyt ensimmäiset moottoritiet loivat risteyssiltojen tarpeen. Vähitellen eritasoristeyksiä alettiin rakentaa myös vilkkaammille tavallisille teille. Myös rautatiet kokeilivat teräsbetonia muutamissa silloissa, mutta palasivat terässiltojen rakentamiseen.

Kuva MFA
Kuva MFA
Kuva Liikennevirasto / Mobilia
Kuva MFA
Kuva Aukusti Heinonen / MFA
Kuva MFA

Monumentaalisia vesitorneja betonista

Ensimmäinen vesitorni rakennettiin Hankoon vuonna 1910. Vuosisadan alussa rakennettiin vain muutamia muita vesitorneja.

1950-luvulla rakentaminen kiihtyi. Näyttäviä esimerkkejä 50- ja 60-luvuilla tehdyistä, sienimäisistä paikallavaletuista torneista ovat Lauttasaaren, Loviisan ja Haukilahden vesitornit.

1970-luvulla vesitorneja alettiin tehdä myös elementeistä. 2000-luvun puolivälissä Suomessa oli noin 400 toimivaa vesitornia. Osa vanhimmista on jo poistettu käytöstä.

Tutustu myös liitteeseen: Suomalaisia vesitorneja.

Kuva Hangon museo
Kuva Timo Kilpeläinen / MFA
Kuva Kim Meyer / Vastavalo.fi 17.7.2009
Kuva Maria Putaansuu / MFA
Kuva MFA
Kuva Risto Kamunen / MFA

Liitä kohteeseen

Aktiivinen polku

Tallentamaton

Omat polut

Uusi polku

Tallenna

Aktiivinen polku

Poista takiainen

Oletko varma että haluat poistaa tämän takiaisen?

Kuva Alvar Aalto -museoKuva MFA Kuva Hangon museo